Mörk tid för idrottsföreningar

2020 har varit ett mörkt år för många branscher och inte minst inom idrottsväsendet. Majoriteten av alla åldrar har inte fått utöva sin sport och föreningar har fått forlorade intäkter. Precis som kassan har moralen blivit lägre under denna period då idrottare tvingats stanna hemma istället för att göra det dem älskar. På grund av intäktsbortfall har många idrottsföreningar haft svårt med säsongsförberedelser vilket kan ge stora konsekvenser. Många klubbar och föreningar är beroende av säsongens intäkter för att kunna överleva och ladda om inför kommande säsong. Vintern ser ut att bli mörk, bildligt såsom bokstavligt. Föreningar måste göra det dem måste; hålla hårt i de resurser de har och försöka hitta nya inkomstkällor för att kompensera tappen. Samtidigt måste dessa nya alternativ självklart förhålla sig till dagens pandemiregler. Minst sagt tuffa utmaningar väntar för Sveriges så unika föreningsliv.

Vad kan man göra?

Det är mycket man inte kan göra, men ur ett optimistiskt perspektiv omformulerar vi frågan och tar bort inte. Istället frågar vi oss själva vad vi kan göra. Den rådande pandemin har även öppnat upp för möjligheter och det gäller att hitta dem. Eftersom resor och träningsläger inte är ett alternativ för någon förening är det ett ypperliggt tillfälle att engagera sitt lag, klubb eller förening att tjäna pengar till laget. Använd denna dystra period till något användbart som kan förgylla föreningens framtid. En fantastisk möjlighet att rädda föreningens ekonomi och samtidigt engagera medlemmarna.

Sälja kakor – vinstrecept

Ett sätt att tjäna pengar till laget som visat sig vara mycket framgångsrikt är just kakförsäljning. Kakservice är mycket kända och har genom sina unikav affärsidé och fina kakburkar förtjänat sin framgång. Idrottsföreningar kan nu engagera sina medlemmar (unga som gamla) i försäljning och på så vis tjäna stora summor pengar till sin förening. Kakorna är otroligt lättsålda vilket gör att vem som helst kan bidra med insamlingen. Fördelen med detta tillvägagångssätt är att din förening inte behöver ligga ute med något kapital.Föreningen får samtliga kakor tillsammans med 30% vinst per såld burk vilket är en bra deal!

I svåra tider som dessa är det viktigt att se möjligheterna och intala sig själv att det alltid finns ljus i slutet av tunneln. Att använda en period av karantän, nedstängnigar och restriktioner till att skrapa ihop kapital till föreningskassan kan vara ett av de bättre sätten att utnyttja tiden till.