Bilmarknadens framtid

Att se förbi den ökande elektrifieringen av bilmarknaden har varit oundvikligt. De senaste åren har elbilar vuxigt ofantligt mycket, där Tesla står som fanbärare. Det snackas väldigt mycket om hur ”elbilar är framtiden” och ”förbränningsmotorer kommer dö ut inom snar framtid”. Stämmer detta? Det stämmer inte helt å hållet. Många analytiker menar att så är inte alls fallet. Tvärtom, kommer förbränningsmotorer fortfarande vara dominerande inom 20 år men försäljningen av bilar kommer att minska med dryga 20 procent.

Rapporter lyfter fram att produktionen av elbilar och hybrider kommer att öka mycket snabbt på välutvecklade marknader, men att olja kommer gälla globalt sätt. Vad gäller just olja som transportbränsle, sägs det att bränslet kommer att erodera in i en ny era av multidimensionell rivalitet. Genom dess fördelar såsom hög energidensitet etc kommern olja vara en dominerande faktor även framöver. Många fordonsverkstäder kan pga dessa studier andas ut. Övergången från förbränningsmotorer till el kanske inte rör sig i samma snabba takt som många tror. Och verkstäder som är beroende av förbränningsmotorns existens kan möjligen förlänga sin livstid. Motorer, kamremsbyte och andra områden kommer fortfarande beröras. Dock betyder det inte att dessa verkstäder inte måste anpassa sig efter bilmarknadens förändringar.

Bilmarknaden har fler tydliga framträdande trender än elektrifiering av bilar. Ett av de snabbast växande trenderna nu är abonnering av bilar, dvs inte köpa dem. Privatleasing anses vara ett dyrt alternativ för många. En nytt alternativ idag är därför att abonnera på bil och betala månadsvis. Denna idé ligger rätt i tiden då elbilar ännu är mycket dyra och dieselbilen riskerar att bli mycket dyr pga de hårdare koldioxidkraven.

Självkörande bilar? Du hörde rätt, de tar marknaden med storm. Många välkända biltillverkare har inlett arbetet att utveckla självkörande bilar. En självkörande bil gör det möjligt för människor att färdas mellan punkt A och B utan att behöva styra varken ratt eller pedaler. Bilen navigerar helt själv. En otrolig framtidslösning och revolutionerande för samhället.